CSS Past Paper | English Precis and Composition Paper (CSS-2014) (Solved)

1941
CSS Past Paper | English Precis and Composition Paper (CSS-2014)

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT, 2014

ENGLISH (Précis & Composition)


Q 1. Choose the world that is nearly most similar in meaning.

1) APROPOS

a) Regarding b) Unexpected
c) Misspoken d) Idea
Ans: Option (a)

2) BULWARK

a) Conundrum b) Festival
c) Rampart d) Confuse
Ans: Option (c)

Subscribe Us to get daily updates
Enter your email address to get daily updates :


Delivered by FeedBurner

3) EPITOME

a) Volume b) Essence
c) Summit d) Deliverance
Ans: Option (b)

4) REGURGITATE

a) Assimilate b) Reproduce
c) Exemplify d) Study
Ans: Option (b)

5) PLUTOCRAT

a) Magnate b) Priest
c) Judge d) Astronaut
Ans: Option (a)

6) INEBRIATE

a) Dreamy b) Stupefied
c) Unsteady d) Drunken
Ans: Option (d)

7) PRODIGIOUS

a) Unacceptable b) Phenomenal
c) Discouraging d) Vain
Ans: Option (b)

8) NUANCE

a) New word b) Sense
c) Interpretation d) Subtle meaning
Ans: Option (d)

9) CANNY

a) Obstinate b) Handsome
c) Clever d) Stout
Ans: Option (c)

10) SONORUS

a) Loud b) Heavy
c) Sleepy d) Bright

Ans: Option (c)

(b) Choose the world that is nearly most opposite in meaning.

11) EXTENUATE

a) Alleviate b) Preclude
c) Worsen d) Subdue
Ans: Option (c)

12) INADVERTENT

a) Accidental b) Disingenuous
c) Forthright d) Calculated
Ans: Option (d)

13) ORNATE

a) Spartan b) Blemished
c) Sturdy d) Counterfeit
Ans: Option (a)

14) FLAGITIOUS

a) Cardinal b) Mercenary
c) Meritorious d) Askew

READ Also:  Top 10 Preparation Tips for CSS Aspirants

15) MALEDICTION

a) Blessing b) Termination
c) Parochial d) Simian
Ans: Option (a)

16) BRUSQUE

a) Gold b) Opulent
c) Gracious d) Suspect
Ans: Option (c)

17) VERDANT

a) Dishonest b) Suspicious
c) Moldy d) Arid
Ans: Option (d)

18) EPICUREAN

a) Ascetic b) Slovenly
c) Imprecision d) Providential
Ans: Option (a)

19) QUIESCENT

a) Active b) Dormant
c) Weak d) Unconcerned
Ans: Option (a)

20) LOQUACIOUS

a) Reticent b) Talkative
c) Garrulous d) Verbose
Ans: Option (a)

Please Share your comments using Facebook ID

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here